Over Bart

Mensen die mij aan het werk zien, noemen me wel eens ‘een kameleon op de werkvloer’. Doordat ik de sfeer goed aanvoel, ga ik helemaal op in de omgeving en breng ik situaties op een authentieke manier in beeld – bijna alsof ik er helemaal niet was. Dat is een onderdeel van mijn werkwijze als professioneel fotograaf. Ik denk actief mee om tot het best mogelijke resultaat te komen.

Bart van Hattem Fotografie – Toen en nu

Op weg naar school (Tilburg – Breda) zag ik de wereld door het raam van een treincoupé passeren. Ik had het gevoel dat ik van alles miste. Zo werd de camera al snel mijn venster op mijn wereld, benieuwd als ik was naar de verhalen van de passerende mensen, gebouwen en situaties.

Freelancen en improviseren

De volgende stap lag voor de hand: ik ging als freelancer werken voor onder andere de uitgaven van VNU Dagbladen. Alleen bleek dat niet heel praktisch zonder rijbewijs. Dat vroeg om improvisatie en flexibiliteit – ook van mijn huisgenoten. Een extra kamer werd gehuurd en als doka ingericht. Daar ontwikkelde ik zwart-wit – en diafilms tot en met het formaat 4×5”. In dat studentenhuis waagde ik ook mijn eerste digitale stappen. Afgedrukte foto’s werden te drogen gezet op de traptreden. Na enige tijd besloot ik voltijd te gaan freelancen.

Perfectionisme

Er kwam een studio om productfoto’s te maken en klanten vollediger van dienst te kunnen zijn. Ook ging ik op zoek naar manieren om mijn journalistieke ambities met bedrijfsfotografie te verweven. De studio bleef: het is een geweldige werkplek vol met professionele apparatuur. Als fotograaf ben en blijf ik een perfectionist. Ik heb graag volledige controle over het licht, ongeacht de omstandigheden. Zo kan ik een bepaalde sfeer of een bijzonder effect bereiken en hoogwaardige foto’s maken. Voor journalistieke opdrachten werk ik regelmatig volgens de ‘strobist’ werkwijze: reportageflitsers die ik los van de camera gebruik, zo kan ik het licht naar mijn hand zetten en het beeld mooier te maken.

Anno nu

Ik verzorg journalistieke documentaire- en bedrijfsfotografie voor ontwerpers, vormgevers, communicatie- en pr-adviesbureaus, commerciële en non-profitorganisaties. Ook overheidsinstanties en semi-overheidsinstellingen behoren tot mijn klantenkring. Ik fotografeer voor hun vak- en publieksbladen, websites, folders, brochures, jaarverslagen, boeken, posters en alle andere denkbare communicatie-uitingen. Ik maak onder andere portretten, reportages en illustratieve foto’s zoals sfeerbeelden en (toegepaste) productfoto’s. Dat gebeurt op locatie maar ook in mijn goed uitgeruste fotostudio. Ik werk in heel Nederland. Mijn studio bevindt zich in Loon op Zand, Noord-Brabant.

Maatschappelijke relevantie

In mijn werk ligt het accent op opdrachten met een zekere maatschappelijke relevantie. Ik fotografeer veel voor de zorgsectorhet onderwijs, de cultuursector, openbare veiligheid en woningcorporaties.

Fotograaf Bart van Hattem

Fotograaf Bart van Hattem

error: Alert: Content is protected !!